Den Helder – Texel 2021

De zwemtocht Den Helder – Texel 2021 vind plaats op 21 augustus

Doe mee aan de zwemtocht Den Helder - Texel 2021 en trotseer de zee! De monster oversteek over 4 kilometer gaat door het meest woeste stukje Noordzee heen, een gebied waar men normaal absoluut niet mag zwemmen. Om de uitdaging groter te maken zetten we ons in voor stichting Spieren voor Spieren. Deelnemen aan de zwemtocht betekend niet alleen trainen, maar ook maatschappelijke inzet. Om te mogen starten dien je minimaal €1500 op te halen voor Spieren voor Spieren, makkie toch? We helpen je hierbij met informatie, tips and tricks, clinics en een online omgeving met profiel.

De inschrijving is wederom geopend!

Zwemtocht Den Helder - Texel

De 9e editie zal plaatsvinden op zaterdag 21 augustus 2021.

Oke! Ik wil meedoen!!!

Thats the spirit, om mee te kunnen doen betaal je eenmalig € 105,– en daarnaast vragen wij elke deelnemer om minimaal 1500 euro aan sponsorgeld in te zamelen. Familie, vrienden, grote bedrijven, kleine bedrijven, iedereen mag jouw sponsor worden! Het sponsorgeld dat jij inzamelt, wordt volledig gedoneerd aan Stichting Spieren voor Spieren! In de afgelopen 8 jaar doneerden wij reeds dik €375.000!

En wat krijg ik dan?!

Deelname aan de monster oversteek is veel meer dan alleen een zwemtocht. Gedurende het hele jaar kan je deelnemen aan diverse clinics, wordt je onderdeel van de community en krijg je toegang tot onze digitale omgevingen;

 • Deelname zwemtocht 2021
 • Deelname zeezwemclinics in 2020 en 2021
 • Toegang tot de besloten Facebook community (heilige graal aan informatie en ervaringsdeskundigen!)
 • Een eigen online profiel op denheldertexel.nl
 • Een persoonlijke fondsenwervingsposter met eigen foto en informatie

Overtuigd en meedoen?! Klik hier!

Over Spieren voor Spieren

Spieren voor Spieren is opgericht op 28 januari 1998 door voormalig voetbalcoach Jan Reker. Hij kreeg daarbij direct ondersteuning van het Nederlands Elftal. Onder het motto “gezonde spieren voor zieke spieren” zetten heel veel Nederlanders zich, vaak door middel van een (sportieve) actie, belangenloos in voor kinderen met een spierziekte. Frank en Ronald de Boer zijn beschermheren en Louis van Gaal en zijn vrouw Truus zijn ere-ambassadeurs van Spieren voor Spieren. Sven Kramer de hoofdambassadeur van Spieren voor Spieren.

Spieren voor Spieren wil alle spierziekten bij kinderen verslaan. Dat is de missie. Met medisch specialisten, het bedrijfsleven en heel veel actievoerders en ambassadeurs zorgt Spieren voor Spieren dat zij, stap voor stap, alle spierziekten bij kinderen kan verslaan.

Spieren voor Spieren vindt dat ieder kind met een spierziekte spierballen verdient. Om kinderen spierballen te kunnen geven, moet men begrijpen wat spierziekten zijn, hoe ze ontstaan en hoe er toegewerkt kan worden naar gerichte oplossingen. Dat doet Spieren voor Spieren door wetenschappelijk onderzoek te financieren. Het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht is één van de belangrijke plekken waar kinderen met een spierziekte terecht kunnen voor de beste behandeling, diagnose en zorg.

Om wetenschappelijk onderzoek, behandeling, diagnose en zorg voor kinderen met een spierziekte mogelijk te maken is geld nodig. Heel veel geld. Door heel Nederland worden daarom (sportieve) acties georganiseerd. Denk aan sportieve fondsenwerving: acties en evenementen waarbij sport(en) de hoofdrol speelt en waarin langdurige relaties worden aan gegaan met sportieve partners en we met behulp van (ex)topsporters keihard werken aan het behalen van onze missie: alle spierziekten bij kinderen verslaan.

Wij roepen iedereen op om in actie te komen en hun gezonde spieren in te zetten voor zieke spieren!

1. Is de afstand tussen DH – TX ook de daadwerkelijke zwemafstand?

De zwemafstand is voor elke zwemmer verschillend. De geschatte zwemafstand is ongeveer 4 km. Door stroming en wind is het niet mogelijk om in een rechte lijn naar Texel te zwemmen.

2. Hoe hoog ligt de watertemperatuur tijdens het evenement

De geschatte water temperatuur is +/- 15 graden Celsius

3. Is een wetsuit verplicht

De organisatie verplicht deelnemers niet om een wetsuit te dragen. Wel geven we het advies om een wetsuit te dragen. Het zorgt dat je minder snel afkoelt en biedt extra drijfvermogen.

4. Kan ik deelnemen als ik het sponsorbedrag van € 750,- niet heb gehaald?

Als het minimale sponsorbedrag niet word behaald is deelname aan de tocht uitgesloten.

5. Gaat het gehele sponsorbedrag naar spieren voor spieren?

Het gehele sponsorbedrag komt ten goede aan spieren voor spieren. De organisatie betaald de onkosten van het evenement met het inschrijfgeld wat elke deelnemer heeft betaald bij inschrijving.

6. Is de zeezwemclinic verplicht?

De zeezwem clinic is niet verplicht. Wel raden we het alle deelnemers aan om hier aan mee te doen.

7. Door wie en hoe word ik tijdens de tocht begeleid?

Tijdens de tocht worden de zwemmers begeleid door kanoërs. De kanoërs zijn het eerste aanspreekpunt voor de zwemmers. Naast de kanoërs varen er RHIBS (rubberboten) mee.
de Rhibs vormen een front rondom de zwemmers en kanoërs dit voor de veiligheid. Ook zij de Rhibs bedoeld om zwemmers uit het water te halen bij calamiteiten. En wanneer de organisatie dit wenst!

8. Kan ik een eigen begeleider/kanoër opgeven die mij persoonlijk begeleid tijdens de tocht?

De kanoër is dan verplicht om bij de veiligheidsbriefing aanwezig te zijn. Hier krijgt hij/zij uitleg hoe de zwemmers te begeleiden. Kanoërs dien wel voldoende ervaring te hebben met kanoën op zee! Helaas is het niet mogelijk om zwemmers individueel te begeleiden.

9. Mogen familie,vrienden of kennissen mijn volgen met een eigen boot?

Liever niet. Iedereen is vrij om te varen waar hij wil. Echter weren onze Rhibs wel boten die te dicht bij de zwemmers proberen te komen i.v.m. de veiligheid van onze zwemmers.

10.  Kunnen familie, vrienden of kennissen mee varen met de organisatie?

alle zwemmers mogen maximaal 1 persoon als begeleider opgeven. Deze persoon word met een landingsvaartuig naar Texel gebracht. Op Texel kan de begeleider zijn/haar zwemmer een warm onthaal bezorgen. LET OP!! begeleiders dienen minimaal 16 jaar te zijn op de dag van het evenement.

11.  Kunnen bedrijven die mij willen sponsoren belasting terug krijgen over hun sponsorbijdrage?

Dit is aftrekbaar!

12.  Is het mogelijk voor familie, vrienden of kennissen om bij de finish te zijn op Texel?

Dit is mogelijk. Echter is het wel belangrijk dat familie, vrienden of kennissen op tijd vertrekken. De wandeling v.a. de dichtstbijzijnde parkeerplaats is circa 1,5 uur.

13.  Wat gebeurd er als ik de tocht niet haal binnen de daarvoor gestelde tijd?

Na de start hebben alle zwemmers 1,5 de tijd om te finishen. Deelnemers die dit niet halen worden uit het water gehaald. Om het evenement te mogen organiseren zijn wij verbonden aan gestelde regels vanuit de vergunning verlener. Omdat het Marsdriep een drukke vaarroute is zowel voor plezier als voor beroepsvaart is het niet mogelijk om langer dan 1,5 te zwemmen.

14.  Kan ik de tocht ook zwemmen met schoolslag?

Er is geen verplicht voorgeschreven zwemslag. Dus de keuze is aan jezelf. Het verdiend echter aanbeveling een efficiënte slag (Borstcrawl) te zwemmen om de 1,5 uur te halen.

Training en voorbereiding

De geschatte zwemafstand is 4 km. Dit kan voor sommige zwemmers iets meer of iets minder zijn. Door stroming en wind is het niet mogelijk om in een rechte lijn van Den Helder naar Texel te zwemmen. Daarnaast heb je te maken met golfslag, lage watertemperatuur,  zoutwater en verminderd of slecht zicht.

route openwaterzwemmen richtlijnen

Naast al deze omstandigheden is er ook nog Gezonde spanning!
Tijdens de oversteek zwem je met circa 35 zwemmers van Den Helder naar Texel. Met name tijdens de start kan dit spanning met zich mee brengen. Het feit dat je met circa 35 man/vrouw op een kluitje ligt, weinig zicht hebt en de omstandigheden niet voorspelbaar zijn? Ja dat speelt natuurlijk mee.

Daarom noemen wij niet voor niks de zwemoversteek van Den Helder naar Texel een MONSTERTOCHT! Het is belangrijk in de voorbereiding veel te trainen op lange afstanden, zodat je lichaam hieraan kan wennen. Daarnaast is het van belang om dit voldoende af te wisselen met interval en techniek training.

Trainen op de omstandigheden!
Om goed voorbereid te zijn is het belangrijk dat je ook traint op de omstandigheden die je kan verwachten tijdens het zeezwemmen. Hier kan je al mee beginnen tijdens de zwembadtrainingen. Door golfslag is het in zee niet altijd mogelijk om bij borstcrawl aan een kant adem te halen. Tijdens je zwembadtraining kan je hier op oefenen. Ook is het kijken en oriënteren een aspect wat je kan trainen in het zwembad. Probeer tijdens je training om de 4/6 slagen je hoofd te heffen om de omgeving te bekijken.

Temperatuur is een aspect wat niet moet worden onderschat. Het gemiddelde trainingsband in Nederland licht rond de +/- 28 graden. De zeewater temperatuur tijdens de tocht licht rondo de +/- 17 graden. Dit is een groot verschil. Om kramp en onderkoeling te voorkomen adviseren wij zodra het kan in buitenwater te trainen. Dit kan zijn een kanaal of gracht, een meer of plas enzovoort.

BELANGRIJK!! Zodra je besluit in buitenwater te gaan zwemmen houd je dan aan de volgende regels:

 1. zwem nooit alleen! Neem een trainingsmaatje mee zodat je elkaar in de gaten kan houden. Ook kan er iemand mee op de fiets of met een bootje!
 2. Zodra je ergens gaat zwemmen waar ook scheepvaart actief is bericht dan altijd de vaarwegbeheerder!
 3. Draag een wetsuit naast dat het warmte biedt geeft het ook meer drijfvermogen zodat je makkelijker kan zwemmen!

Laat je buitenwatertrainingen voornamelijk bestaan uit duurtrainingen en extensieve interval , eventueel afgewisseld met techniekoefeningen. Werk deze trainingen af zoals je dit vaak in looptrainingen tegenkomt: je rustmomenten liggen in het extensief voortbewegen tussen de intervallen. Lig zo min mogelijk stil, want dan koel je teveel af.

Voor de duurtrainingen reserveer je circa 10 minuten aan diverse slagen en tempo’s om goed in te zwemmen, daarna werk je je training in de resterende 50 tot 80 minuten af. Zorg dat je regelmatig (een keer per week) minimaal de afstand van de tocht aan een stuk aflegt, en soms zelfs iets meer. Gaat dit je goed af, plan dan in je piek zwemweken sessies van 5 of zelfs 6km. Met deze aanpak kan je de 4 km tijdens de tocht veel gemakkelijker aan.

Tijdens de tocht is een wetsuit niet verplicht. Wel adviseren wij een wetsuit te dragen. De bestendigheid tegen het koude water is voor iedereen anders. Door veel in buitenwater te zwemmen zal je hiervoor meer hardheid opbouwen, maar blijf altijd voorzichtig. En houdt je aan de gouden regel: train nooit alleen, hoe ervaren je ook bent.

Als richtlijn voor je trainingen kan je de onderstaande temperatuur tabel gebruiken.

tabel richtlijnen openwaterzwemmen

Geplande clinics voor de editie 2021

Deelname aan de monsteroversteek is niet alleen de oversteek zelf, het is een compleet jaar waarin je toe leeft naar de tocht. Zo organiseren wij clinics waar je als deelnemer eigenlijk aan moet deelnemen, je leert hier de ins en outs van het zeezwemmen en fondsenwerven. Daarnaast zien we ieder jaar weer nieuwe vriendschappen ontstaan en spontane trainingsclubjes, er ontstaat een community!

Zeezwem clinics

Zee-zwemclinics

Nog te bepalen

Voor alle deelnemers aan DH – TX 2021 maar ook voor andere enthousiaste openwaterzwemmers organiseert Be Tough jaarlijks de zee-zwemclinics. Tijdens de zee-zwemclinics krijgen jullie tijdens een korte presentatie uitleg over alle ins en outs met betrekking tot het openwaterzwemmen en natuurlijk het zee zwemmen!

Na presentatie volgt het echte zeezwemmen! Onder professionele begeleiding word er in zee gezwommen. Tijdens het zeezwemmen maken de zwemmers kennis met de elementen: wind, stroming, lage water temperatuur en golfslag. Tijdens de zee zwem clinic worden de zwemmers begeleid door kanoërs en kleine bootjes!

De zee-zwemclinic is de ultieme voorbereiding voor de daadwerkelijke oversteek van Den Helder naar Texel. Voor niet deelnemers is het zeker de moeite waard om een keer te ervaren hoe het is om in zee te zwemmen!

Inhoud zeezwemclinic

 • Ontvangst (koffie/thee)
 • Uitleg zwemmen in zee
 • Heads up fondsenwerving
 • Sprekers
 • Zwemclinic in zee
 • Afsluiting

Locatie:
Manege Bruin, Zeeweg 1, 1789 AC Huisduinen

Opgave voor de zeezwemclinic kan via info@betough.nl. Vermeld duidelijk je naam, adres, emailadres, telefoonnummer en het aantal personen waarmee je komt. Kosten voor niet-deelnemers bedragen €15,00.

Helden

Laatste nieuws

Gezonde spieren voor zieke spieren

De zwemtocht Den Helder - Texel wordt jaarlijks belangenloos georganiseerd door Stichting Be Tough. De deelnemers opbrengsten worden volledig gedoneerd aan Spieren voor Spieren. Zij zetten zich in voor meer en beter onderzoek naar spierziektes. Op deze manier zetten alle deelnemers van de zwemtocht hun gezonde spieren in voor zieke spieren.

De zwemtocht wordt niet door Spieren voor Spieren georganiseerd, maar zet zich in voor Spieren voor Spieren.

Spieren voor Spieren

2010 - 2021 | Alle rechten voorbehouden

Website realisatie door idot!webengineers