Den Helder – Texel 2019

Een extreem zware zwemtocht van Den Helder naar Texel

De 8e editie van de monsteroversteek van Den Helder naar Texel voert zwemmers van Nederlandse vaste wal naar het eerste bewoonde eiland in de Noordzee. Vier kilometer zwemmen door het zoute water, meters hoge golven, een sterke stroming en de altijd aanwezige zeewind. Deze omstandigheden vragen om doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding!

Zwemtocht Den Helder - Texel

Door deel te nemen aan deze monster oversteek wordt het goede doel Spieren voor Spieren gesteund. Door deelname wordt geld ingezameld waarmee onderzoek naar afschuwelijke kinderspierziekten, zoals Duchenne, Pompe of SMA, wordt ondersteund.

Oke! Ik wil meedoen!!!

Thats the spirit, om mee te kunnen doen betaal je eenmalig € 105 en daarnaast vragen wij elke deelnemer om minimaal €1500 aan sponsorgeld in te zamelen. Familie, vrienden, grote bedrijven, kleine bedrijven, iedereen mag jouw sponsor worden! Het sponsorgeld dat jij inzamelt, wordt volledig gedoneerd aan Stichting Spieren voor Spieren! In de afgelopen 6 jaar doneerden wij reeds dik €300.000!

En wat krijg ik dan?!

Deelname aan de monster oversteek is veel meer dan alleen een zwemtocht. Gedurende het hele jaar kan je deelnemen aan diverse clinics, wordt je onderdeel van de Be Tough community en krijg je toegang tot onze digitale omgevingen;

 • Deelname zwemtocht 2019
 • Deelname startclinic
 • Deelname zeezwemclinic juni
 • Deelname zeezwemclinic juli
 • Toegang tot de besloten Facebook community (heilige graal aan informatie en ervaringsdeskundigen!)
 • Een eigen online profiel op denheldertexel.nl
 • Een persoonlijke fondsenwervingsposter met eigen foto en informatie

Overtuigd en meedoen?! Klik hier!

Start in Den Helder

De start van de mostertocht is zaterdag 17 augustus 2019!

9Finish op Texel

De eerste zwemmers worden rond 17.30/17.45 uur verwacht op de Hors op Texel. U kunt de finish bijwonen door met de Teso naar Texel te varen, en een plekje te zoeken bij de finish boog. (niet te missen op het strand van Texel, let wel op! Het is zeker 90 minuten lopen van de veerboot naar de finish). Let op dat u de laatste boot vanaf Texel (21:00) in de gaten houd. Gemist betekend overnachten op Texel (ook geen straf).

Huldiging

Daarna worden alle deelnemers gehuldigd bij het startpunt op de dijk in Den Helder. Ook het opgehaalde geldbedrag wordt bekend gemaakt en overhandigd aan Spieren voor Spieren. De huldiging staat gepland rond 20:30/20:45.

editie2015Besteding van de geworven sponsorgelden

Alle door de deelnemers geworven sponsorgelden worden volledig gedoneerd aan Spieren voor Spieren. Van het inschrijfgeld worden de kosten van het evenement gedekt. Onze stichting bestaat officieel uit een 6 koppig bestuur en een grote groep vrijwilligers welke zich stuk voor stuk, geheel onbetaald, inzetten tijdens de evenementen en de voorbereidingen hiervan.

1. Is de afstand tussen DH – TX ook de daadwerkelijke zwemafstand?

De zwemafstand is voor elke zwemmer verschillend. De geschatte zwemafstand is ongeveer 4 km. Door stroming en wind is het niet mogelijk om in een rechte lijn naar Texel te zwemmen.

2. Hoe hoog ligt de watertemperatuur tijdens het evenement

De geschatte water temperatuur is +/- 15 graden Celsius

3. Is een wetsuit verplicht

De organisatie verplicht deelnemers niet om een wetsuit te dragen. Wel geven we het advies om een wetsuit te dragen. Het zorgt dat je minder snel afkoelt en biedt extra drijfvermogen.

4. Kan ik deelnemen als ik het sponsorbedrag van € 1500,- niet heb gehaald?

Als het minimale sponsorbedrag niet word behaald is deelname aan de tocht uitgesloten.

5. Gaat het gehele sponsorbedrag naar spieren voor spieren?

Het gehele sponsorbedrag komt ten goede aan spieren voor spieren. De organisatie betaald de onkosten van het evenement met het inschrijfgeld wat elke deelnemer heeft betaald bij inschrijving.

6. Is de zeezwemclinic verplicht?

De zeezwem clinic is niet verplicht. Wel raden we het alle deelnemers aan om hier aan mee te doen.

7. Door wie en hoe word ik tijdens de tocht begeleid?

Tijdens de tocht worden de zwemmers begeleid door kanoërs. De kanoërs zijn het eerste aanspreekpunt voor de zwemmers. Naast de kanoërs varen er RHIBS (rubberboten) mee.
de Rhibs vormen een front rondom de zwemmers en kanoërs dit voor de veiligheid. Ook zij de Rhibs bedoeld om zwemmers uit het water te halen bij calamiteiten. En wanneer de organisatie dit wenst!

8. Kan ik een eigen begeleider/kanoër opgeven die mij persoonlijk begeleid tijdens de tocht?

De kanoër is dan verplicht om bij de veiligheidsbriefing aanwezig te zijn. Hier krijgt hij/zij uitleg hoe de zwemmers te begeleiden. Kanoërs dien wel voldoende ervaring te hebben met kanoën op zee! Helaas is het niet mogelijk om zwemmers individueel te begeleiden.

9. Mogen familie,vrienden of kennissen mijn volgen met een eigen boot?

Liever niet. Iedereen is vrij om te varen waar hij wil. Echter weren onze Rhibs wel boten die te dicht bij de zwemmers proberen te komen i.v.m. de veiligheid van onze zwemmers.

10.  Kunnen familie, vrienden of kennissen mee varen met de organisatie?

alle zwemmers mogen maximaal 1 persoon als begeleider opgeven. Deze persoon word met een landingsvaartuig naar Texel gebracht. Op Texel kan de begeleider zijn/haar zwemmer een warm onthaal bezorgen. LET OP!! begeleiders dienen minimaal 16 jaar te zijn op de dag van het evenement.

11.  Kunnen bedrijven die mij willen sponsoren belasting terug krijgen over hun sponsorbijdrage?

Dit is aftrekbaar!

12.  Is het mogelijk voor familie, vrienden of kennissen om bij de finish te zijn op Texel?

Dit is mogelijk. Echter is het wel belangrijk dat familie, vrienden of kennissen op tijd vertrekken. De wandeling v.a. de dichtstbijzijnde parkeerplaats is circa 1,5 uur.

13.  Wat gebeurd er als ik de tocht niet haal binnen de daarvoor gestelde tijd?

Na de start hebben alle zwemmers 1,5 de tijd om te finishen. Deelnemers die dit niet halen worden uit het water gehaald. Om het evenement te mogen organiseren zijn wij verbonden aan gestelde regels vanuit de vergunning verlener. Omdat het Marsdriep een drukke vaarroute is zowel voor plezier als voor beroepsvaart is het niet mogelijk om langer dan 1,5 te zwemmen.

14.  Kan ik de tocht ook zwemmen met schoolslag?

Er is geen verplicht voorgeschreven zwemslag. Dus de keuze is aan jezelf. Het verdiend echter aanbeveling een efficiënte slag (Borstcrawl) te zwemmen om de 1,5 uur te halen.

Training en voorbereiding

De geschatte zwemafstand is 4 km. Dit kan voor sommige zwemmers iets meer of iets minder zijn. Door stroming en wind is het niet mogelijk om in een rechte lijn van Den Helder naar Texel te zwemmen. Daarnaast heb je te maken met golfslag, lage watertemperatuur,  zoutwater en verminderd of slecht zicht.

route openwaterzwemmen richtlijnen

Naast al deze omstandigheden is er ook nog Gezonde spanning!
Tijdens de oversteek zwem je met circa 35 zwemmers van Den Helder naar Texel. Met name tijdens de start kan dit spanning met zich mee brengen. Het feit dat je met circa 35 man/vrouw op een kluitje ligt, weinig zicht hebt en de omstandigheden niet voorspelbaar zijn? Ja dat speelt natuurlijk mee.

Daarom noemen wij niet voor niks de zwemoversteek van Den Helder naar Texel een MONSTERTOCHT! Het is belangrijk in de voorbereiding veel te trainen op lange afstanden, zodat je lichaam hieraan kan wennen. Daarnaast is het van belang om dit voldoende af te wisselen met interval en techniek training.

Trainen op de omstandigheden!
Om goed voorbereid te zijn is het belangrijk dat je ook traint op de omstandigheden die je kan verwachten tijdens het zeezwemmen. Hier kan je al mee beginnen tijdens de zwembadtrainingen. Door golfslag is het in zee niet altijd mogelijk om bij borstcrawl aan een kant adem te halen. Tijdens je zwembadtraining kan je hier op oefenen. Ook is het kijken en oriënteren een aspect wat je kan trainen in het zwembad. Probeer tijdens je training om de 4/6 slagen je hoofd te heffen om de omgeving te bekijken.

Temperatuur is een aspect wat niet moet worden onderschat. Het gemiddelde trainingsband in Nederland licht rond de +/- 28 graden. De zeewater temperatuur tijdens de tocht licht rondo de +/- 17 graden. Dit is een groot verschil. Om kramp en onderkoeling te voorkomen adviseren wij zodra het kan in buitenwater te trainen. Dit kan zijn een kanaal of gracht, een meer of plas enzovoort.

BELANGRIJK!! Zodra je besluit in buitenwater te gaan zwemmen houd je dan aan de volgende regels:

 1. zwem nooit alleen! Neem een trainingsmaatje mee zodat je elkaar in de gaten kan houden. Ook kan er iemand mee op de fiets of met een bootje!
 2. Zodra je ergens gaat zwemmen waar ook scheepvaart actief is bericht dan altijd de vaarwegbeheerder!
 3. Draag een wetsuit naast dat het warmte biedt geeft het ook meer drijfvermogen zodat je makkelijker kan zwemmen!

Laat je buitenwatertrainingen voornamelijk bestaan uit duurtrainingen en extensieve interval , eventueel afgewisseld met techniekoefeningen. Werk deze trainingen af zoals je dit vaak in looptrainingen tegenkomt: je rustmomenten liggen in het extensief voortbewegen tussen de intervallen. Lig zo min mogelijk stil, want dan koel je teveel af.

Voor de duurtrainingen reserveer je circa 10 minuten aan diverse slagen en tempo’s om goed in te zwemmen, daarna werk je je training in de resterende 50 tot 80 minuten af. Zorg dat je regelmatig (een keer per week) minimaal de afstand van de tocht aan een stuk aflegt, en soms zelfs iets meer. Gaat dit je goed af, plan dan in je piek zwemweken sessies van 5 of zelfs 6km. Met deze aanpak kan je de 4 km tijdens de tocht veel gemakkelijker aan.

Tijdens de tocht is een wetsuit niet verplicht. Wel adviseren wij een wetsuit te dragen. De bestendigheid tegen het koude water is voor iedereen anders. Door veel in buitenwater te zwemmen zal je hiervoor meer hardheid opbouwen, maar blijf altijd voorzichtig. En houdt je aan de gouden regel: train nooit alleen, hoe ervaren je ook bent.

Als richtlijn voor je trainingen kan je de onderstaande temperatuur tabel gebruiken.

tabel richtlijnen openwaterzwemmen

Geplande clinics voor de editie 2019

Deelname aan de monsteroversteek is niet alleen de oversteek zelf, het is een compleet jaar waarin je toe leeft naar de tocht. Zo organiseren wij 3 clinics waar je als deelnemer eigenlijk aan moet deelnemen, je leert hier de ins en outs van het zeezwemmen en fondsenwerven. Daarnaast zien we ieder jaar weer nieuwe vriendschappen ontstaan en spontane trainingsclubjes, er ontstaat een community!

Startclinic zwemtocht 2019 (27 januari)

Startclinic zwemtocht 2018

Zondag 27 januari 2019 – Het Heersdiep in Den Helder

Tijdens deze clinic komen alle onderwerpen die voor jouw deelname aan de zwemtocht van toepassing zijn aan bod. Denk aan het zwemmen in een woeste zee, je voorbereiding en training maar ook het werven van het sponsorgeld. Alles wat je nodig hebt om de overkant te halen en Spieren voor Spieren van een bijdrage te voorzien.

Tijdens de workshop zullen ervaringsdeskundigen (lees: echte helden die eerder meededen) aanwezig, maar ook onze kind ambassadeurs van Spieren voor Spieren zullen aanwezig zijn. Daarnaast wordt tijdens de workshop van elke deelnemer een foto gemaakt samen met een van de kind ambassadeurs voor een unieke poster die je kan gebruiken om fondsen te werven!

We sluiten het informatieve deel af met een zwemclinic, gegeven door een zwemmer met internationale wedstrijden op zijn naam.

Inhoud startclinic

 • Ontvangst (koffie/thee)
 • Workshop fondsenwerving
 • Zwem clinic onder leiding van topzwemmer
 • Afsluiting met soep/brood drankje in horeca

Locatie:
Het Nieuwland 2, 1784 EA Den Helder

De startclinic is enkel toegankelijk voor ingeschreven deelnemers aan de zwemtocht editie 2019. Vragen kunnen worden gericht aan info@betough.nl.

Zeezwem clinic #1 (16 juni)

Zee-zwemclinic #1 in juni

Zondag 16 juni

Voor alle deelnemers aan DH – TX 2019 maar ook voor andere enthousiaste openwaterzwemmers organiseert Be Tough jaarlijks de zee-zwemclinics. Tijdens de zee-zwemclinics krijgen jullie tijdens een korte presentatie uitleg over alle ins en outs met betrekking tot het openwaterzwemmen en natuurlijk het zee zwemmen!

Na presentatie volgt het echte zeezwemmen! Onder professionele begeleiding word er in zee gezwommen. Tijdens het zeezwemmen maken de zwemmers kennis met de elementen: wind, stroming, lage water temperatuur en golfslag. Tijdens de zee zwem clinic worden de zwemmers begeleid door kanoërs en kleine bootjes!

De zee-zwemclinic is de ultieme voorbereiding voor de daadwerkelijke oversteek van Den Helder naar Texel. Voor niet deelnemers is het zeker de moeite waard om een keer te ervaren hoe het is om in zee te zwemmen!

Inhoud zeezwemclinic

 • Ontvangst (koffie/thee)
 • Start informatieve deel clinic
 • Start zwem clinic
 • Afsluiting

Locatie:
Manege Bruin, Zeeweg 1, 1789 AC Huisduinen

Opgave voor de zeezwemclinic kan via info@betough.nl. Vermeld duidelijk je naam, adres, emailadres, telefoonnummer en het aantal personen waarmee je komt. Kosten voor niet-deelnemers bedragen €15,00.

Zeezwem clinic #2 (7 juli)

Zee-zwemclinic #2 in juli

Zondag 7 juli

In navolging van de zeezwemclinic in juni organiseren wij een 2e clinic in juli. Hierbij proberen we andere zee omstandigheden aan te houden als bij de clinic in juni. Zo is het ook bij een 2e deelname bijzonder leerzaam erbij te zijn! Tijdens de zee-zwemclinics krijgen jullie tijdens een korte presentatie uitleg over alle ins en outs met betrekking tot het openwaterzwemmen en natuurlijk het zee zwemmen!

Na presentatie volgt het echte zeezwemmen! Onder professionele begeleiding word er in zee gezwommen. Tijdens het zeezwemmen maken de zwemmers kennis met de elementen: wind, stroming, lage water temperatuur en golfslag. Tijdens de zee zwem clinic worden de zwemmers begeleid door kanoërs en kleine bootjes!

De zee-zwemclinic is de ultieme voorbereiding voor de daadwerkelijke oversteek van Den Helder naar Texel. Voor niet deelnemers is het zeker de moeite waard om een keer te ervaren hoe het is om in zee te zwemmen!

Inhoud zeezwemclinic

Tijden kunnen nog wijzigen

 • Ontvangst (koffie/thee)
 • Start informatieve deel clinic
 • Start zwem clinic
 • Afsluiting

Locatie:
Manege Bruin, Zeeweg 1, 1789 AC Huisduinen

Opgave voor de zeezwemclinic kan via info@betough.nl. Vermeld duidelijk je naam, adres, emailadres, telefoonnummer en het aantal personen waarmee je komt. Kosten voor niet-deelnemers bedragen €15,00.

Helden

Laatste nieuws

Gezonde spieren voor zieke spieren

De zwemtocht Den Helder - Texel wordt jaarlijks belangenloos georganiseerd door Stichting Be Tough. De deelnemers opbrengsten worden volledig gedoneerd aan Spieren voor Spieren. Zij zetten zich in voor meer en beter onderzoek naar spierziektes. Op deze manier zetten alle deelnemers van de zwemtocht hun gezonde spieren in voor zieke spieren.

De zwemtocht wordt niet door Spieren voor Spieren georganiseerd, maar zet zich in voor Spieren voor Spieren.

Spieren voor Spieren

2010 - 2019 | Alle rechten voorbehouden

Website realisatie door idot!webengineers