Doelen stellen is grenzen stellen

Mijn voormalige ploeggenoot Sebastiaan Verschuren sprak ooit de befaamde
woorden: "doelen stellen is grenzen stellen". Wellicht wat overdreven en
gechargeerd, maar er zit een grote kern van waarheid in.

Je hele leven lang moet je keuzes maken. Magere of volle melk? Linksaf of rechtsaf? Een Speedo zwembroek of toch een van arena? Wel of niet de oversteek naar Texel aangaan? Je hele leven lang stel je jezelf ook doelen. Voor dit tentamen wil ik minimaal een acht halen. Ik wil minimaal veertig baantjes zwemmen vandaag. Ik wel meer dan vijfduizend euro ophalen voor de zwemtocht voor Spieren voor Spieren.

Nick Driebergen

Voorop gesteld; wat heb ik ongelooflijk veel respect voor de deelnemers die de keuze hebben gemaakt om van Den Helder naar Texel te gaan zwemmen.

Zelf waag ik me hier niet aan. Ik zwom/zwem liever in ‘schoon’ en warm water en ik heb het lef momenteel ook niet om zo’n geweldige uitdaging aan te gaan. Voor zo’n uitdaging moet je slechts twee dingen hebben: doorzettingsvermogen en rare hersenspinsels. Mij ontbeert het uiteraard aan het laatste. Het feit dat er ruim dertig anderen wel meedoen, getuigt van het bezit van beide eigenschappen.

maalenfeit

Zij gaan de uitdaging aan om vier kilometer door de Waddenzee te zwemmen. Zelf hield ik vroeger overigens wel van een uitdaging. Op mijn twaalfde wist ik het al: ik wil naar de Olympische Spelen. Om zoiets te bereiken ga je toch steeds doelen stellen. Eerst bij de top van Nederland komen, dan aan die top blijven, vervolgens zo hoog mogelijk Europees zwemmen om uiteindelijk op het grootste sportevenement ter wereld te eindigen. Neem een ding van mij aan: deelnemen was het vanzelfsprekend waard. Echter hecht ik veel meer waarde aan het proces om iets dergelijks te bereiken. Het traject naar zo’n uitdaging toe is onbetaalbaar. Samenwerken. Doorzetten. Genieten van pieken. Huilen om dalen. Vallen en opstaan. Wanneer je vervolgens het proces afrondt door het uiteindelijke doel te bereiken geeft dat een magisch gevoel.

Hetzelfde zal voor alle deelnemers gelden. Jullie willen de tocht succesvol volbrengen. Maar het proces is uiteindelijk wat je je later mede zult herinneren. De steun van de mensen om je heen. Al die mensen die jou sponsoren zodat Spieren voor Spieren nog meer onderzoek kan doen. Die ene training waar je met kramp het zwembad uit moest en logischerwijs keihard van baalde en die andere training waarin het juist leek alsof je de hele wereld aankon. Het klapstuk is natuurlijk het volbrengen van de tocht. Maar geniet vooral ook van de maanden die eraan vooraf gaan. Daar bepaal je namelijk het succes.

Ik hoop dat jullie enorm veel geld ophalen voor de Stichting, maar ik hoop ook vooral dat je geniet van elk moment er naar toe. Nogmaals: doelen stellen is grenzen stellen.

Hopelijk kan ik zoveel mogelijk van de deelnemers helpen en succes wensen tijdens de clinic op 19 april in het Sloterparkbad in Amsterdam.

Nick Driebergen
Ambassadeur Spieren voor Spieren

Zelf ook meedoen aan de zwemtocht?

De editie van 2015 staat gepland voor 8 augustus, en er zijn nog plekken beschikbaar voor deelnemers! Lijkt het jou een mooie sportieve uitdaging om je grenzen te verleggen of spreekt het goede doel je aan? Meld je gauw online aan via het inschrijfformulier.

Direct inschrijven

Gezonde spieren voor zieke spieren

De zwemtocht Den Helder - Texel wordt jaarlijks belangenloos georganiseerd door Stichting Be Tough. De deelnemers opbrengsten worden volledig gedoneerd aan Spieren voor Spieren. Zij zetten zich in voor meer en beter onderzoek naar spierziektes. Op deze manier zetten alle deelnemers van de zwemtocht hun gezonde spieren in voor zieke spieren.

De zwemtocht wordt niet door Spieren voor Spieren georganiseerd, maar zet zich in voor Spieren voor Spieren.

Spieren voor Spieren

2010 - 2019 | Alle rechten voorbehouden

Website realisatie door idot!webengineers